Basert på en sann historie

Det sies at virkeligheten overgår alt. Likevel finnes det mangfoldige valg idet du skal formidle den videre, enten det være seg som radiodokumentar, film eller som verbaltekst. Torsdag 24. januar var Kari Hesthamar invitert til Bakkenteigen for å snakke om hvordan gjøre virkeligheten til en god historie.

Selv har Hesthamar spesialisert seg på radiodokumentaren. Etter mange års erfaring fra radiomediet, fremhever hun språket som det viktigste redskap, dersom du skal lykkes i å lage en film på lytterens indre. Her vil et konkret og presist språk lette identifikasjonen med hovedpersonen. Detaljer som klesplagg, størrelse på kroppen, mykhet i huden osv., bidra til en form for innlevelse. Noe av grunnen er at vi som lyttere husker så mye mer av det konkrete, fremfor det abstrakte, sier hun.

Det er vesentlig at vi som lyttere blir fanget av språket, ettersom radiodokumentaren fordrer innlevelse med hovedpersonen i løpet av et snaut minutt.

Også spørsmålene man stiller sine intervjuobjekter vil bære preg av mediet en jobber med. For eksempel vil du stille spørsmål som gir visuelle svar. Hva var utenfor vinduet? Hva spiste du? Hva så du? Dette er en type spørsmål som danner bilder på lytterens mentale lerret. Tenk alltid scenografi, er rådet fra Hesthamar.

I tillegg til godt forberedte spørsmål, er det viktig å være nærværende i intervjusituasjonen. Se hverken på klokka eller notatblokka, men vær en god lytter. Reflekter også omkring hvorfor du egentlig ønsker å lage denne historien. Det du ønsker er å skyve tematikken bak, men la handlingen komme foran. Dette kan hjelpe deg i arbeidet med å sette en grunntone, utvikle indre og ytre dramaturgi, og i å skape den rette forventningen. Gjør du det, vil du ha kommet langt på vei i å gjøre virkeligheten om til en god historie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *