Første runde med Case og Workshop

De av oss som er med i undervisningsgrupper var ute på skolene som er med på forskingsprosjektet for å hente ut data. Dataen vi hentet kunne vi ta med tilbake på skolen og lage gode aktuelle case ut av. Casene som ble utarbeidet ligger under.

Under workshopen ble klassen ble delt i fire grupper som skulle jobbe med hver sin case.

Legger ved linker til arbeidet de ulike gruppene gjennomførte.

Gruppe 1: Arbeid med Case 1 – Hvordan gruppere inn klassen og samle to klasser?

Gruppe 2: Arbeid med Case 2 – individuelt arbeid vs. gruppearbeid

Gruppe 3: Arbeid med Case 3 PC-bruk hos elever

Gruppe 4: Arbeid med Case 4 – Nivåfordeling i matematikk

Case 1 – Hvordan gruppere inn klassen og samle to klasser?

Vi har kommet til det siste halvåret på barneskolen for to 7. klasser og elevene begynner å bli spente på ungdomsskolen. Læreren på trinnet synes skillet mellom de to klassene er for stort og ønsker å skape en tettere relasjon mellom klassene. Selv sier læreren at elevene henger mye sammen på fritiden på tvers av klassene, men så fort de kommer på skolen, er det som om de ikke ser hverandre. 7. trinn skal ha et gruppearbeid og i den forbindelse ønsker læreren å lage grupper på tvers av klassene. Alle elevene samles inne i det ene klasserommet og læreren deler inn grupper tilfeldig ved hjelp av et digitalt verktøy, på tavla foran elevene. Hver gruppe består av fire elever. Dette er en metode for inndeling av grupper læreren har brukt mye tidligere med bare sin klasse. Noen grupper endte med tre elever fra A klassen, og én elev fra B klassen. 

Hvilke pedagogiske eller faglige perspektiver/dilemmaer ligger i dette caset?

Case 2 – Individuelt arbeid vs gruppearbeid

Ole i 6. klasse liker ikke å jobbe med gruppearbeid. Selv synes han det er best å sette på seg headsettet og pusle med sine egne ting. Ole er veldig dyktig med digitale hjelpemidler. I klassen til Ole skal det handle om universet og læreren har bestemt at det skal være et gruppearbeid. Arbeidet går ut på noen oppgaver som skal gjennomføres før gruppa skal lage et sluttprodukt på Creaza som skal presenteres for klassen. 
Arbeidet settes i gang og Ole uttrykker til lærer at han ikke liker denne måten å jobbe på. Han får da beskjed om at siden han er så flink med Creaza, så kan han begynne å jobbe med sluttproduktet, mens resten av gruppa kan jobbe med de andre oppgavene. Dette virket som en fin løsning for Ole. Han setter seg på plassen sin, tar på headset og begynner å jobbe. Gruppens tre andre medlemmer sitter på samme bord som Ole. De er i full gang med oppgavene og har gode diskusjoner seg imellom. De tenker ikke noe særlig på hva Ole jobber med, og vender ryggen til han.

Hvilke pedagogiske eller faglige perspektiver/dilemmaer ligger i dette caset?

Case 3 – PC bruken hos elevene

10. klasse «Mobilfri» skole, PC-er som verktøy i de aller fleste fag. Delt klasse i matematikk

“Når jeg er ferdig så setter jeg meg på pc-en, så venter jeg på at noen andre sier de er ferdig før jeg også gjør det.
“Jeg setter meg på PC-en når jeg kan det fra før, da er det kjedelig, men dersom jeg ikke kan det fra før så følger jeg med.
Jeg vet at de dagene jeg ikke er på Pc-en så jobber jeg best, men når jeg er sliten eller noe er for vanskelig og blir kjedelig så setter jeg med på PC-en.
Hvis jeg ikke hadde satt meg på PC-en så hadde jeg tegnet eller gjort noe lignende, når det blir for vanskelig så faller jeg ut.”
Jeg sitter og spiller poker med 11 andre gutter på tvers av klassene, jeg prøver å følge med, men gutta spurte om poker og det er gøyere.

Denne gruppen av elever har matematikk, og har 2-lærer systemet. Derimot i dette tilfellet er elevgruppen delt. Læreren underviser om funksjoner. Enkelte elever kommer for sent i klasserommet, noen har glemt lader, eller lite strøm på pc-en og må bytte plass. Læreren guider elevene og fortsetter med undervisningen på smartboarden. Det er snakk om skatt og renters rente, og underveis i økta prøver læreren å høre hva elevene hadde svart på oppgavene. Enkelte elever prøver å svare, mange sitter stille og ser ned i skjermen. En elev svarer feil og snur seg kjapt til skjermen sin. Læreren prøver å korrigere elevene, sier at PC-en kan legges ned for øyeblikket. Elevene gjør som de får beskjed om, men slår den imidlertid opp med en gang læreren snur seg. Læreren går ut av klasserommet og elevene blir spurt om hvem som gjør andre ting enn det dem skal på pc-en, de aller fleste rekker opp hånda. Elevene blir spurt hvorfor og hva ville skjedd uten PC-en og elevene kommer med ulike svar og begrunnelser. Elevene viser refleksjon rundt skjermbruken i klasserommet, men ser ut til å mangle konsekvenstenkning eller veldig kortfattet i framtidstenkningen. Samtidig sier elevene at å gjøre det fagene mer relevant og nyttig for framtiden, ha mer praktisk undervisning og legge ut notatene etter timene ville ha gjort dem mer interessert i å følge med.

Hva ville du gjort som lærer, og hvilke faglige og pedagogiske perspektiver eller dilemmaer finner du?

Case 4 – Nivåfordeling i matematikk

10. klasse, karakterfri, mobilfri, leksefri, byskole.
I et klasserom på en byskole sitter det omtrent tjue 10. klassinger som alle har gått i klasse med hverandre siden 8. klasse. Læreren er relativt nyutdannet og har vært kontaktlærer i klassen i litt over et halvt år. I følge flere av elevene er det et godt klassemiljø hvor man tør å være seg selv og hvor man har respekt for hverandre. På den andre siden, hevder enkelte elever at de ikke har turt å rekke opp hånden på flere år fordi de føler det er en klassekultur hvor man slenger stygge kommentarer dersom noen sier eller gjør noe «feil». Læreren har tatt opp kampen når de får det med seg, men det er visstnok mye som skjer bak ryggen til de voksne. I mattetimen reiser en jente seg opp, går mot to gutter bak seg og sier «jeg vil heller jobbe med dere, Kristian jobber med det lette heftet». Alle snur seg og ler, inklusive Kristian, men litt mer halvhjertet. Jenta sier rett etterpå «Kristian fikk to hefter assa, han kunne velge». I samtale med lærer etterpå kommer det frem at flere i klassene på 10.trinn har brukt armer, bøker og pc-skjermer for å skjule matteheftet de jobber med. Lærer uttrykker at han prøver å tilpasse matteopplæringen, men synes det er utfordrende å gjøre det uten nivåfordeling.

Hva ville du gjort som lærer, og hvilke faglige og pedagogiske perspektiver eller dilemmaer finner du?