Logg uke 3

Sosialisering og identitetsutvikling

Hovedtema denne uken har vært sosialisering og identitetsutvikling. Mandag så vi på sosiale mediers påvirkning på elevenes identitetsutvikling sammen med Trude. Etter dette forelesningen sitter jeg igjen med det Trude poengterte for oss så tydelig at de sosiale mediene er kommet for å bli, og det er liten vits i å være redd for dem og fokusere på hvor mye tid elevene bruker der. Det vi må fokusere på er HVA elevene gjør på sosiale medier, og hvordan vi kan lære dem til å håndtere og bruke mediene på den rette måten.

Vi så at forskningen viser at foreldre må gi bedre veiledning i bruken, ikke tidsbegrensning.
Vi var innom Goffman med teorien om at vi spiller teater i hverdagslivet vårt – frontstage og offstage. (Er vi noengang offstage – alene lenger med mobilen i hånda hele tiden?).
Honneths anerkjennelsesdimensjoner kom også frem igjen:

  1. Kjærlighet og vennskap
  2. Aksept som gir følelse av likeverd
  3. Sosial annerkjennelse for individualitet og toleranse

Elevene vil søke anerkjennelse særlig på de sosiale mediene. Kanskje kan dimensjonene brukes som linser å se gjennom for å forklare hvorfor elevene gjør det de gjør på nett?

På onsdag hadde vi om livsmestring og mangfold med Katrine. Fokuset var på samtalen – og det å bygge relasjon gjennom samtalene. Vi fikk prøvd oss i Plantons tre samtalekatogorier. Katogoriene opplever jeg som virkningsfulle å benytte i en klasse, hvor man kan øve seg på å ta andres perspektiver og syn, som igjen gjør at man får forståelse for hvorfor andre mener det de gjør. Å iscenesette samtaler og diskusjoner på denne måten tror jeg er et nyttig grep å benytte i undervisning fordi elevene blir tvunget til å lytte til medelevene og heve sitt blikk på egne synspunkter og se de andre.

Torsdag fikk vi besøk fra statens barnehus. Det var spennende å høre om den jobben de gjør, og jeg føler jeg har større forståelse for hvordan saker rundt vanskeligstilte barn håndteres. Hovedtemaet for forelesningen var hvordan man kommuniserer med utsatte barn. Vi fikk mange nyttige tips og grep vi kan bruke i møte med elevene, og jeg føler meg mye mer forberedt på slike situasjoner etter denne gjennomgangen. Tidligere har slike samtaler vært noe jeg har gruet meg til, og tenkt at jeg ikke er i stand til å håndtere, det føler jeg ikke lenger.