Uke 3

  • Mandag hadde var det fokus på det digitale blant barn hvor flere temaer ble tatt opp under forelesningen til Trude. Det vi må innse er at teknologien og internett har kommet for å bli, vi må da lære hvordan vi kan dette i bruk på best mulig måte. Med dette medfører det både en del risikoer men også ett enda større hav av muligheter (etter min mening) da vi har tilgang på så utrolig mye mer. I stedet for å sette begrensninger for barna i form av bruken av teknologien da dette har allerede blitt en stor del av ungdommens hverdag, må vi holde oss oppdaterte  og veilede dem ift riktig bruk. Vi må etter min mening gjøre dem klar over risikoer, men også hvordan dette kan forebygges og hvordan de kan på best mulig måte unngå feil bruk. Til tross for at det er mye negativt med dagens teknologi mtp risikoer, hvordan det påvirker psyken osv, må vi heller lære oss hvordan vi kan jobbe rundt og med den. Det å inkludere foreldre kan også være veldig gunstig da det grensesetting (ift hva som er greit og ikke) og forventninger burde bli fulgt opp hjemme slik at elevene har noen stødige spilleregler å forholde seg til.
  • Et annet viktig tema vi har hatt fokus på er mangfold og identitet. Mangfold finnes i mange forskjellige former som f.eks familieformer, identitet, kjønn og oppvekstbetingelser. Alle elevene har egne opplevelser, erfaringer og betingelser som de tar med inn i klasserommet som gjør elevene forskjellige og gir dem ulike utgangspunkt. Her kan man trekke in Bourdieu sin teori om kapital og hvordan det er med på forme en elevs identitet og hvordan dette kan påvirke og gi utslag i læring.

Pierre Bourdieu’s teori om sosial reproduksjon og habitus antyder at skolen spiller en viktig rolle i reproduksjonen av sosiale forskjeller. Skolen bidrar til å opprettholde og reprodusere sosiale maktforhold gjennom sin organisering og sine utdanningspraksiser.

Når det gjelder mangfold i skolen, kan Bourdieus teori bidra til å forstå hvorfor ulike elever kan ha ulik tilgang til utdannelsesmuligheter og hvordan skolens praksiser kan støtte eller hindre mangfold. For eksempel kan elever fra forskjellige sosiale bakgrunner bringe med seg ulik kultur, erfaringer og verdier, noe som kan påvirke deres evne til å delta i skolen på like vilkår.

For å fremme mangfold i skolen, kan det være nødvendig å utfordre og endre skolens praksiser og organisering, slik at alle elever får lik tilgang til utdannelse og mulighet til å utvikle sine potensialer. Dette kan omfatte tiltak som å støtte elever fra minoritetsgrupper, å styrke relasjoner mellom elever fra forskjellige bakgrunner, å inkludere mangfold i undervisningsinnholdet og å oppmuntre til kritisk tenkning og refleksjon.

  • Statens barnehus har også vært innom for å prate om barn utsatt for, eller vitne til, vold, overgrep, krenkelser osv. Vi fikk innsikt i hvordan de jobber og hva de jobber for, statistikker og en innsikt i hvordan man skal håndtere slike situasjoner. Dette er ikke alltid like lett og er ganske utfordrende, men er noe som må øves på. Vi fikk igjen bekreftet hvor viktig relasjoner er.