Læreplaner og læreplanforståelse- Rakel Rohde Næss
Først snakket vi om hva en læreplan er. En læreplan er et styringsdokument for skolen, med tre funksjoner:
- Statlig styring av skolen
- veiledning for lærere
- informasjon til foreldrene
Det finne også «skjulte læreplaner». Dette er noe som ikke er skrevet ned, men som kan ha en stor betydning for skolehverdagen. Det kan være uskrevne regler og normer, som for eksempel hvilken inngang man bruker på skolen, hva man skal ha på eller ting man gjør og ikke gjør. Ting «som bare er sånn». Læreplanen er det dokumentet som har mest innflytelse på hvordan en skole skal drives, den former hverdagen til både lærere og elever.
Så snakket vi om hvordan sosialiseringen var før og hvordan den der nå. Sosialisering deles inn i to hovedmåter: en formell tilsiktet sosialisering, bevist påvirkning. En uformell ikke tilsiktet sosialisering, «medlæring». Før var det et tettere homogent nettverk, storfamilien var nærmere barnet og mennesker hadde flere roller. Barna jobbet også for familien. Det var lettere å se «helheten». Nå er det avstand mellom arenaer, mennesker har ofte en rolle, det finne flere valg innenfor kjønn og identitet og barn og ungdom jobber for seg selv- for å kjøpe ting til seg selv. Det er også et større press på å «bli den beste versjonen» av seg selv, dette presset kommer mye fra sosiale medier. Læreplanen kan få rollen som en motstandskraft, resiliens, mot denne «trenden». Og det kan være en fare for å gå i fella hvor man sier at «alt var bedre før», som ikke stemmer.
Vi snakket også om hvordan man skal dra frem de viktige tingene i både undervisningen, og på foreldremøter, noen ting kan skrives i en mail for eksempel. Bruke en flette metafor for å flette sammen teori og praksis, fremfor en bro. Teorien og praksisen må flettes sammen i undervisningen og didaktikken, ikke bygges som en bro som kan «slå sprekker».
Pedagogikk handler om opplæring, oppdragelse og sosialisering i vid forstand, i hjemmet, skole, blant venner og gjennom massemedia.
Didaktikk handler om undervisning og den praktiske planleggingen, gjennomføringen, vurdering og egen refleksjon om selve undervisningen. Bidro undervisningen til læring?
Enhetsskolen, tidligere fellesskolen, handler om at alle har rett til lik utdanning uavhengig av hjemsted, kjønn, sosioøkonomisk bakgrunn, etnisk tilhørighet eller funksjons evne. Passer det for alle, eller er det bare de som ligger på «normalen»? Dette er noe man kan diskutere i det vide og de breie. Og hvordan skal man involvere alle? Tilpasset opplæring til alle? Faller de flinke på utsiden? Faller de svake på utsiden? Dyrker man de sosiale forskjellene? Har skolens oppbygging noe å si?