Fredag 3/3-23

Ungdomskultur, hatprat og snitching

Rakel og Lillian M. Romero

I dag snakket vi om dagens ungdomskultur, som i stor grad foregår på nett. Ungdommen har egne sosiale koder på ting og driver med det meste på nett. Det er mye bra som foregår, som vi snakket om i forrige semester, men det er også mange ting som kan være vanskelig. Nettmobbing, hatprat og dealing av narkotika er noe av det som foregår. Rakel og Lillian er to av tre som har jobbet med dette i skolen. Lillian jobber som sosiallærer på en skole hvor det har vært et ganske belastet miljø og har brukt mye tid på å tolke kodene ungdommen bruker. Rakel og en gruppe har forsket på snitching og hvordan dette foregår i skolen.

Hatprat på nettet er usynlig mobbing. Vi fikk se mange meldinger som har blitt sendt av ungdom hentet fra et prosjekt som ble gjennomført i skolen. Meldingene som ble sendt var utrolig voldsomme! Det var helt grusomt å lese hva som hadde blitt sendt, det var alt fra krenkelser av utseende til og religion til oppskrifter til hvordan man skulle ta livet sitt. Lillian fortalte også at noen av ungdommene som hadde blitt konfrontert med det de hadde skrevet ikke klarte å si det høyt engang. Det virker på mange måter som om det ikke finnes noe filter for det som blir skrevet på nettet. Det er vanskelig å finne ut hvem som er avsender av meldingene og mange sier ikke noe i frykt for at det skal få konsekvenser for dem. For de voksne er det også vanskelig å få med seg alt som skjer, både fordi man vet for lite om teknologien og fordi det er lettere å skjule.

Snitching er et begrep som kommer fra gjengmiljøet i USA. Det er en taushetskultur som har flere nyanser. Begrepet kan sammenlignes litt med «sladrehank skal selv ha bank» som vi brukte når vi gikk på skolen. Noen bruker det mildt, mens andre bruker begrepet knallhardt. I noen miljøer er en snitch en som blir behandlet som en forbryter fordi den melder fra om noe som er urett. Konsekvensene for å være snitch kan være utestengning eller bank. I ytterste konsekvens kan denne kulturen være noe som går utover demokratiet i det lange løp.  Prosjektet om snitching kan du lese mer om her.

Denne ungdomskulturen er noe som dessverre vokser og mest sannsynlig er kommet for å bli. Men hva kan man gjøre? Man kan gjøre mange ting, noen av tingene man kan gjøre snakket vi om når vi hadde temaet mobbing i emne 3 tidligere i år. Men ting vi snakket om i dag er det at man setter seg inn i hva ungdommen holder på med, kodene de bruker og plattformene slik at man vet hva det er snakk om. Det er også viktig at man tar ting på alvor når ungdommen kommer til deg, kommer noen til deg er det fordi du er en trygg voksen i livet deres. Denne relasjonen er det viktig at man bygger opp, og misbruker. Ungdommen skal være med i prosessene som settes i gang, tar man valg for dem kan det fort bli feil og man mister tillitten man har bygd opp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *