Mobbing i barnehage og skole- nye perspektiver. Kap 2

Lund og Helgeland

Kapittel 2: Barnets subjektive opplevelse i sentrum

Møt barn med gjensidighet, forholde seg til barn som medmennesker. Barn er subjekter som kan forholde seg til egne tanker og følelser.

Barnekonvensjonen kap. 12: barn har rett til å bli sett og hørt.

Opplæringslovens paragraf 9A-4 og 9a-6 : Sikre at barn blir hørt der eleven ikke har et trygt og godt læringsmiljø.

Djupedal-utvalget beskriver bekymringen over at barn og unge ikke blir hørt og trodd på i mobbesaker. «….Elevens subjektive opplevelse er avgjørende for om eleven er krenket eller ikke(Lund & Helgeland, 2020, s. 31)

Det rapporteres om at barn og unge tar kontakt med andre instanser fordi de ikke føler seg trodd og mangler tillitt til de voksne.

Det finnes mange ressurser som setter ord på hvordan man skal håndtere og snakke med barn og unge om mobbing, så problemet ligger i de grunnleggende holdningene hos voksne.

En anerkjennende holdning er riktig måte å møte dette på. Vise interesse, stille åpne spørsmål, handle konkret for å vise at man tar det på alvor og oppfølging. «Vi har kunnskap om anerkjennelsens betydning for barn og unges psykiske, sosiale og kognitive utvikling(Lund & Helgeland, 2020, s. 32)

Skisse over prosessen:

  1. Hendelse som utgangspunkt for subjektiv opplevelse av mobbing
    1. Dele opplevelse
    1. tatt imot, bagatellisert eller redigert
    1. oppfølging og evaluering eller avvist

(Lund & Helgeland, 2020, s. 33)

Om man avviser mobbesaken stopper saken der og barnet vil føle at det er håpløst å sifra, som igjen fører til manglende tillit til voksne.