Ukes logg uke 4

I denne uken har fokuset vært på Lærevansker, TPO og spesialpedagogikk. Vi har lest og diskutert pensum sammen, hatt forelesning med Ragnhild som tidligere har jobbet i PPT og hatt besøk av organisasjonen «Voksne for barn». Som de tidligere ukene har jeg laget et tankekart hvor jeg har prøvd å koble sammen noen av temaene. Her kan du se tankekartet i creaza.

Linjene man kan dra mellom temaene er mange. Men jeg tenker at det vi har gjort denne uka er å se de «sårbare ungdommene» fra flere sider. Vi startet uka med å se ungdommene fra lærerperspektivet, hvordan kan man kjenne igjen forskjellige utfordringer i en klasse, og hva bør man gjøre? Disse spørsmålene diskuterte vi sammen og la pensum på tankene våre, vi samlet også korte sammendrag av kapitlene i en padlet. Boka vi leste, Psykisk helse i skolen(Bru et al., 2016), er en fin base når man skal få mer innblikk i elevers utfordringer. Diskusjonen i klasserommet var også veldig fin og nyttig. Noe vi bet oss litt merke i når vi leste alle sammen var at mange av tallene som ble presentert i boka var ganske gamle, derfor kan det være nyttig å hente inn nyere data enn det som står i boka.

Ukas andre dag så vi de sårbare elevene fra et annet perspektiv. Vi fikk lære litt om hva man skal gjøre for å hjelpe de sårbare elevene når det man gjør i skolen ikke er helt nok. Hvem skal man kontakte, og hvordan gjør man det? Det første man bør gjøre i en slik prosess er å kartlegge, man kan kartlegge med verktøy som finnes i skolen, som lesetester, matematikktester m.m, eller man kan kartlegge ved å se elevene. Med å se elevene mener jeg at man snakker med dem og observerer. Oppdager man noe urovekkende, i kartlegging eller ved observasjon, må man handle. Man kan oppdage lese- og skrivevansker, matematikkvansker, adferdsvansker eller andre ting, også de psykiske problemene vi snakket om på mandagen er ting man bør sette inn tiltak for. Noen ganger kan tiltak som tilpasset undervisning være nok. Elever lærer på forskjellige måter så dette er noe som er viktig i alle klasser. Noen ganger er ikke dette nok, da må man inn med spesialundervisning. Spesialundervisning er noe elever har krav på når de ikke klarer å nå målene i læreplanen i den ordinære undervisningen. I en slik prosess må man lage en individuell opplæringsplan (IOP). Denne planen har spesifikke mål som eleven skal nå, planen må også følges opp underveis og man kan endre den om det ikke gir riktig utbytte for eleven. Trenger man hjelp til dette eller om det er slik at elevene trenger ekstra hjelpemidler for å nå målene sine, må man kontakte PP- tjenesten. PP-tjenesten hjelper til å skrive en sakkyndig vurdering og hjelper til å teste elevene slik at de får det de trenger.

For elever som sliter med psykisk helse kan det var nyttig, og viktig, å få hjelp fra andre hold. Her kan en organisasjon som «voksne for barn» være til hjelp. Denne organisasjonen kan også være til hjelp for ungdommen etter ungdomsskolen, når de skal ut i livet på egenhånd. I denne organisasjonen har de et fokus om å hjelpe elever å sette ord på følelser og jobbe mot livsmestring for alle barn og unge. De hjelper også de voksne å bli trygge voksne for barna de jobber med. Skoler kan bli med i programmer som snakker om de «vanskelige» temaene og som gir elevene fokus på bedre psykisk helse. Programmene kan være en viktig nøkkel for å jobbe med det tverrfaglige målet «Folkehelse og livsmestring» i skolen. Organisasjonen kan også hjelpe de elevene som sliter med å passe inn og har det vanskelig på hjemmefronten. Denne gruppen med barn og unge kan slite med de psykiske helse problemene vi snakket om i starten av uka.

Så som sagt i starten har vi fått sett på psykisk helse fra tre forskjellige sider denne uka. Det har vært veldig nyttig. Jeg kunne godt ønske meg, som jeg har skrevet i andre logger fra denne uka, at vi så litt nærmere på ting som det å skrive en IOP og kanskje lære litt mer om kartleggingsverktøy. Fordi dette er noe vi kommer til å møte på når vi blir lærere, så kunne det vært veldig nyttig å ha sett dette på studiet først, så vi vet litt hva det går i når vi møter på det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *