Livsmestring og mangfold- folk er folk… eller?
Vi snakket om hvordan man skal møte mangfoldet i skolen, hvordan skal man håndtere alle identitetene i en klasse? I læreplanen er et av skolens mandat at man skal inkludere alle og at det skal være likeverd. Det skal være likhet, men elevmassen kommer inn med forskjellig «ryggsekk». De har forskjellig utgangspunkt fra hvor de kommer fra. Her kan man nok engang trekke inn Bourdieus kapital begreper.
Det er snakk om økonomisk kapital som handler om penger, aksjer og eiendom. Sosial Kapital: venner, familie, kontakter og bekjentskaper som gir deg et nettverk som kan styrke din posisjon. Og kulturell kapital som handler om ferdigheter og egenskaper som gir deg lettere tilgang til utdannelse og attraktive posisjoner i arbeidsmarkedet (det skolen vil ha) (hentet fra ppt. Til forelesning 18/1)
Andre ting som spiller inn er kjønn, identitet og familieformer. Hvor man kommer fra og snakker om hjemme kan ha mye å si i forhold til hvordan syn man har på medelever og lærere. Du kan komme fra et hjem som har holdninger om en sak som gjør at det er så innarbeidet at det er vanskelig å se ting på andre måter, spesielt om man kommer fra andre kulturer. Det er derfor viktig at man skaper gode holdninger til mangfold i klasserommet, slik at man behandler hverandre med respekt.
Videre så vi på denne modellen:

Som er hentet fra kapittel 3 i boka Ungdommen (Ødegård et al., 2021). Hver av kategoriene kan du lese mer om her.Katrine hadde gjort en undersøkelse på sine elever som viste hvor på skalaen de havnet, også litt om hvordan elevene tenkte om mangfold i klasserommet og andre identiteter enn sin egen. Dette var kjempeinteressant å se hvordan man kan se de forskjellige kategoriene er representert i et klasserom.
Det neste vi gjorde var å se på ulike samtaleformer i grupper. Vi skulle diskutere ulike problemstillinger i forhold til kjønnsidentitet, Andrew Tates holdninger og kulturelle problemstillinger i grupper på tre forskjellige måter. Platons tre dialog former var metoden og de ser slik ut:

Dette var veldig nyttig og lærerikt! Både tenke på hvordan man lytter, fremmer en saklig mening, stiller de gode spørsmålene og tar et synspunkt som ikke er sitt eget. Om man skal gjøre dette i et klasserom er det viktig at man har relasjon til elevene, så man vet hvilke senarioer som kan spille seg ut, og elevene bør nok ha en viss bakgrunns kunnskap før man setter i gang med dette.