Onsdag 11/1-23

I dagens forelesning har vi pratet om anerkjennelse i skolen. Hvordan kan man hjelpe elevene i føle seg som en del av flokken? Jo, ved annerkjennelse og ved å føle på tilhørighet. Både Jordet og Danielsen og Tjomsland skriver i artiklene på pensum at elever som mistrives i skolen og ikke føler på tilhørighet sliter seg gjennom barne- og ungdomsskolen før de faller fra på videregående. Eleven opplever giftig stress som gjør at de mistrives og føler seg utrygge. Jordet beskriver anerkjennelse som en livsviktig ting, har man ikke dette blir man ødelagt. Anerkjennelse er noe man gjør gjennom handling og ikke bare noe man sier. Man er inkluderende og skaper gode miljøer i klassen. Derfor er det viktig at man bygger gode miljøer i klassen slik at alle trives. Disse 7 psykisk helsefremmende tiltakene er essensielle for at elevene skal trives:

«Ifølge forskning vil skolen være psykisk helsefremmende hvis den:

  1. stryker det enkelte barns identitet og selvrespekt
  2. oppleves meningsfull
  3. fremmer mestring
  4. skaper tilhørighet
  5. gir trygghet
  6. legger til rette for deltakelse
  7. stryker felleskapet

(Jordet, 2020, s. 23).»

Umotiverte elever fører til mistrivsel i skolen og elevene kan føle at de ikke mestrer. Danielsen og Tjomsland beskriver hvor viktig det er elevene mestrer skolen og føler at forventningene som blir stilt til dem er realistiske(Danielsen & Tjomsland, 2020). Noe mange lærere føler på er at elever kan oppleves som for «kule» for skolen, dette kan man se på som en minimumsinnsatskultur som Jordet skriver om. Hvor elevene kun yter minste motstand for å komme gjennom skolen ved å gjøre minst mulig i timene og på skolen(Jordet, 2020). Mange elever utrykker også at de kjeder seg i skolen. Hva er egentlig grunnen til dette? Er det fordi de ikke føler at de presterer godt nok? Føler elevene at de ikke mestrer? Eller forventer de at de skal komme gjennom skolen med minste motstands vei, ved å gjøre minst mulig?

Noen av disse spørsmålene kan man kanskje løse ved å skille krav til elevene som er realistiske. Men hovedfokuset må først og fremst ligge i relasjonen man skaper med elevene, både som lærer og elevene seg imellom. Dette skriver både Jordet og Danielsen og Tjomsland om i sine artikler. Skolemiljøet må være godt før man kan gå inn på det faglige.

Kilder:

Danielsen, A. G., & Tjomsland, H. E. (2020). Mestringsforventning, trivsel og frafall. I Krumsvik & R. Säljö (Red.), Praktisk- pedagogisk utdanning (2. utgave., s. 497–523). Fagbokforlaget.

Jordet, A. N. (2020). Anerkjennelse i skolen: En forutsetning for læring (1. utgave.). Cappelen Damm akademisk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *