Uke 5

Mobbing og psykososialt læringsmiljø

Personlige og faglige refleksjoner:
Denne uka har vi hatt et alvorlig tema, nemlig mobbing og det psykososiale læringsmiljøet.
Barneombud Kaja Asmyhr opplyste oss at dersom noen syntes foredraget ble for ubehagelig var det bare å gå ut, ingen forklaring er nødvendig, eller man kunne komme og snakke med henne etterpå dersom man hadde lyst til det. Rådet er fordi det er mange som har opplevd å bli mobbet, står midt i en mobbesak eller kanskje har vært en mobber selv, som gjør at temaet vekke ubehagelige følelser og minner. Dette perspektivet synes jeg er fint å ha med meg i møtet med elever også. Ikke ta lett på mobbepraten, det er alvorlig og ekte, og berører ikke bare dem det gjelder, men også alle rundt. 
Dette kom også fram i Mathias Øhra sin forelesning, der han snakket om at foreldre føler det utrygt dersom de opplever at en lærer tar lett på temaet mobbing. 
Det har vært et parasigmeskifte i synet på mobbing i skolen. Der man tidligere så enkeltelevene, enten mobberen eller mobbeofferet som problemet, ser vi nå mer på systemet som problemet. Hvilke ekslusjons og inklusjonsmekanismer er gjeldene i dette klasserommet, på denne skolen som gjør at mobbing for lov til å foregå?
Kaja Asmyhr snakket også om at mobbingen er de voksnes ansvar, men at lærerne også burde jobbe for å få foreldre og elevene til å føle ansvar, det er når samarbeidet fungerer at vi virkelig får tatt tak i problemet. 
Barnekonvensjonen skal sikre alle barns rett til optimal utvikling, det er ikke mulig der det foregår mobbing. For å praktisere nulltoleranse må ALLE overtramp føre til en hendelse/konsekvens. Dersom vi forstår klasserommet som et økologisk system, der alt henger sammen med alt. Er det enklere å ikke være dommeren som ikke får med seg ting på «banen». 

Dette er gjort:

Foredrag med barneombud Kaja Asmyhr. 
Lest:
Barnekonvensjonen, Paragraf 9A

Forelesning med Mathias Øhra
Lest: Årets elevundersøkelse på Borre ungdomsskole i Horten

Gruppeoppgave, case: skolegården
Lest: 

Sett filmen Bully. 
Lest: Eva Schilberschmidt Viala: Mobning gentænkt (2013), Er det mig, der er noget galt med? Et kontekstsensitivt blik på samenhænge mellem børns individuelle forudsætninger, opvækstbetingelser og mobning.