Faglige refleksjoner:
Samarbeid, TPO, relasjoner og diagnoser er nøkkelord fra denne uka.
Hva er en drømmelærer? Ut fra ulike perspektiver vil alle elever svare forskjellig på dette, men noen svar gikk igjen når ungdommer fra «Voksne for barn» svarte på dette spørsmålet i forelesning:
Lite fordomsfulle, åpne, se den enkelte og være til å stole på.
Dette med å være til å stole på er et etisk dilemma for læreren. Man er lovpålagt å henvise barn og unge til riktige instanser dersom man har mistanke om at eleven er utsatt for lovbrudd, men hvor fort og hvor mange skal kobles på saken. Når er den relasjonelle støtten og hjelpen fra læreren nok?
Barnekonvesjonen, grunnloven og LK2020 er styringsdokumentene som rammer inn det vi må jobbe ut fra, så må man hele tiden ta valg ut fra dette. Det må også være en likevekt mellom å se hele eleven og se det faglige perspektivet. Læreren kan ikke lukke øynene for barnets sosiale utvikling, dette er i tillegg til den faglige utviklingen, lærerens hovedoppgave.
«En trettenåring som møter en ny lærer for første gang er i utgangspunktet skeptisk. Det er vanskeligere å selge seg inn til en ungdom enn til investorer!»
«Hans», Voksne for barn, 2023.
Det var interessant å få høre en gutt med forskjellige utfordringer fortelle sin personlige erfaring med skolen. Han kunne fortelle oss om manglende tillit til systemet, at taushetsplikten var noe ingen ungdommer trodde på, at lærere som prøver å være kule er de verste og at en lærer burde forstå at det er lenge siden de var unge, at livet er noe helt annet for de som vokser opp i dag. Han mente at å bli kjent med ungdommer basert på interesse er det beste stedet å begynne for å skape en relasjon.
Psykisk helse i skolen er et tema som er komplekst og består av flere ulike løsninger enn du har diagnoser. Barn med adhd er like forskjellige som alle andre barn, men noen kjennetegn på diagnosen, og hvordan man best kan tilpasse skolehverdagen for disse barna er likevel veldig interessant. Det samme gjelder både spiseforstyrrelser, barn med alvorlige adferdsvansker, barn som sliter med rus osv. Uansett hvilken diagnose eleven har eller burde hatt er elevens relasjon til læreren svært viktig.
Et mestringsorientert læringsmiljø forebygger frafall fordi eleven opplever støtte for sine behov for tilhørighet, kompetanse og autonomi (som er styrkende faktorer for skolemotivasjon).
Hva er gjort denne uka:
Vært i forelesninger alle dager. Laget padlet basert på TPO, spesped og adferdsproblematikk. Gruppa vår jobbet med temaet alvorlige adferdsvansker.
Lest:
Edvin Bru (2016), Psykisk helse i skolen: Alvorlige adferdsvansker.