Uke 2

Faglige refleksjoner:
Anerkjennelse, identitet, inkludering og kommunikasjon er fire nøkkelbegreper som beskriver mye av de faglige refleksjonene jeg gjør etter endt undervisning og lesing av pensum denne uka.

Under anerkjennelse har Honnets tre former for anerkjennelse, rettigheter, sosial verdsetting og kjærlighet gitt begrepet flokkmentalitet ny mening. Jordets artikkel om hvordan krenkelser, som er handlinger som gjør oss syke kan knyttes opp mot hvor viktig anerkjennelse og tilhørighet er for barn og unge i skolehverdagen. Og hvordan dette påvirker muligheten for læring, som igjen vil påvirke fremtiden til barna som blir utsatt for krenkelser. Dette blir en negativ spiral.

Det finnes mange metoder for å innføre en mestringskultur i klasserommet. Jordet nevner syv punkter for psykisk helsefremmende tiltak som kan være interessante å sette seg inn i. Mathias snakket i sin forlesning om kompani Lauritsen og hvordan deltakerene blir plassert i forhold til norm. Man kan ta i bruk et normkart, og sammen med elevene lage en norm for hvordan det skal være i klasserommet. Hva vil det si å være under norm, eller over norm? Og vil man som lærer egentlig ha alle på norm? Ved å føle mestring blir også barna anerkjent.

Hva er gjort denne uka:
Vært i forelesninger torsdag 12. og fredag 13.01.
Skrevet notater for hånd, og overført disse digitalt fra forelesning torsdag 12. 
Laget tankekart basert på lest pensum og foreleninger i gruppe, dette er lagt inn på notater. 

Lest artikler:

Anne Grete Danielsen og Hege E. Tjomsland. (2020). Mestringsforventning, trivsel og frafall. I Krumsvik & R. Säljö (Red.), Praktisk-pedagogisk utdanning: en antolog i (2. utgave, s. 497–525). Fagbokforlaget.

Øyvind Kvello. (2022). Identitets- og moralutvikling. I Øyvind Kvello (1966-) redaktør/bidragsyter/forfatter av forord) (Red.), Grunnbok i pedagogisk psykologi: utvikling, sosialisering, læring og motivasjon (1. utgave, s. 129–144). Fagbokforlaget. 209

Midthassel, U. V. (2019). Utvikling av psykososialt miljø i klassen – med et blikk på lærerens rolle.Arne N. Jordet. (2020). Empirisk og teoretisk bakgrunn. I Jordet, Anerkjennelse i skolen: en forutsetning for læring (1. utgave, s. 15–37). Cappelen Damm akademisk.