Uke 11, 12, 13 – Praksislogg

Uke 11:

De unge lærerne er bedre enn de gamle. De gamle skjønner ikke systemet, de maser så mye

Elev, 9.klasse

En time med elever fra flere klasser blandet sammen gir meg denne refleksjonen:
Elevene som praksislærer er kontaktlæreren til jobber selvstendig, det gjør ikke de fra andre klasser. Kan dette ha med relasjon å gjøre?

Minst fire elever sitter åpenlyst med telefon, selvom den skal legges i hotell på begynnelsen av timen. Lærer sier ikke noe. Dette er også elever som ikke hører til i hennes klasse.

Vi går veldig fort videre til et nytt tema, så må vi bare jobbe og lære oss det selv. Lærerne skjønner ikke at vi er dumme.

Elev, 9.klasse

Tips fra praksislærer:
Tenk på hvilke tall man bruker på tavla.
Eksempel: Areal av sirkel. Det kan være vanskelig å bruke tallet 2 da elevene kan misforstå når noe er opphøyd i andre, skal man gange med tallet med 2 eller gange 2 med seg selv? Gjelder også tallet 3 da det kan blandes med Pi som er 3,14.

Uke 12:

Elevene som tidligere har vært uengasjerte og ikke til stede i timen, de blomstret i naturfagstimen. Alle elevene rakk opp hånda, alle ville dele det de tenkte. De fulgte nøye med og kom ofte med innspill. Gøy.
I denne timen skulle elevene deles i grupper, og den ene eleven mistet gløden sin når den kom på en gruppe, da skjønte vi fort at her kunne man endre gruppen, og plasserte eleven med noen andre. Eleven blomstret og var mye mer engasjert igjen.

Vertikale tavler i mattematikk:

Vi legger merke til at elevene begynner å jobbe med en gang, så fort de får bevege seg/stå et annet sted enn på pulten sin. Det å gjøre matematikk andre plasser, hjelper på motivasjonen og engasjementet.

Jeg forstår oppgaven bedre når jeg ser oppgaven opp på veggen, og kan diskutere den med de andre på gruppa.

Elev 9.klasse

Uke 13

Praksislærer deler noen konkrete råd i møte med foreldre i utviklingssamtaler:

  • Når jeg stiller spørsmål, så gjentar jeg det de har svart etter de har svart. Forsikrer om at det ikke er en misforståelse. Elevene og foreldrene føler seg hørt og sett. Anerkjenne det de har sagt.
  • Ha fokus på det positive.
  • Ved å fiske kan du finne ut om en elev kanskje har større utfordringer i ett fag enn du visste:
    Er det noen fag du ikke liker? Er det noen dager du ikke gleder deg til?