Lærevansker
TPO
Opplæringsloven sier at opplæringen skal tilpasses evnene og forutsetningene til den enkelte elev. TPO skal oppfattes som et virkemiddel for læring for alle elever. Variasjon i undervisningsmetoder og opplegg er den enkleste og beste formen for TPO.
Case:
I et klasserom på en byskole sitter det omtrent tjue 10. klassinger som alle har gått i klasse med hverandre siden 8. klasse. Skolen er karakterfri, mobilfri og leksefri. Læreren er relativt nyutdannet og har vært kontaktlærer i klassen i litt over et halvt år. I følge flere av elevene er det et godt klassemiljø hvor man tør å være seg selv og hvor man har respekt for hverandre. På den andre siden, hevder enkelte elever at de ikke har turt å rekke opp hånden på flere år fordi de føler det er en klassekultur hvor man slenger stygge kommentarer dersom noen sier eller gjør noe «feil». Læreren har tatt opp kampen når de får det med seg, men det er visstnok mye som skjer bak ryggen til de voksne. I mattetimen reiser en jente seg opp, går mot to gutter bak seg og sier «jeg vil heller jobbe med dere, Kristian jobber med det lette heftet». Alle snur seg og ler, inklusive Kristian, men litt mer halvhjertet. Jenta sier rett etterpå «Kristian fikk to hefter assa, han kunne velge». I samtale med lærer etterpå kommer det frem at flere i klassene på 10.trinn har brukt armer, bøker og pc-skjermer for å skjule matteheftet de jobber med. Lærer uttrykker at han prøver å tilpasse matteopplæringen, men synes det er utfordrende å gjøre det uten nivåfordeling.
Andre måter lærer kunne hatt TPO uten å bruke synlig nivådeling:
Alle nivåene kunne vært i samme hefte, så alle fikk utdelt det samme
Bruke utforskende, problemløsningsoppgaver og LIST oppgaver, oppgaver med lav ingansterskel og stor takhøyde.
Viktig å konkretisere for klassen hva TPO betyr. Her kan metaforer som treningssenter o.l. brukes.
Atferdsutfordringer
Intensjon: Gjør barnet det med vilje eller bevissthet? Læreren bør ha kunnskap om negative handlinger og følelser. Atferd drevet av intense følelser er ikke styrt av vilje, men kan likevel avlæres.
Risikofaktorer for disse elevene er:
– Lett at de blir utesteng/mobbet
– Lave faglige prestasjoner, liten tro på egne evner
– Negative holdninger til skolen
– Skolen har dårlige rutiner for å hjelpe
Tiltak:
– Foreldresamarbeid
– Sammenheng hjem-skole
– Relasjon og krav, hånd i hånd
– TPO
– Autoritative voksne, felles forståelse av eleven
Firefeltsmodellen:

Hentet fra boka Psykisk helse i skolen av Øverland
Link til padlet fra gruppearbeid.