Uke 5 – mobbing og psykososialt læringsmiljø

Hva har jeg gjort denne uken?

Denne uken har vi for det meste snakket om mobbing. Hvordan mobbing skjer, hva mobbing er, hvilke former for mobbing vi har og konsekvenser av mobbing. Uken startet med at vi fikk besøk av mobbeombudet som snakket om ulike definisjoner av mobbing og hvordan mobbing alltid er subjektivt.

tirsdagen hadde vi Mattias som foreleser. Han snakket om nyere forståelse av mobbing. Også han snakket om flere definisjoner, men han viste også statistikk som forklarer hvor mange elever som føler seg mobbet på ulike måter – også her med fokus på at mobbing er subjektivt.

Onsdagen var nok den mest spennende dagen da vi hadde Kristin Kilskaar på besøk. Hun kom med et praktisk eksempel fra en klasse. Her fikk vi se hvor kompleks er klasse er og hvor mye som skjer. Hvor mye går egentlig under radaren på læreren? Og hvordan jobbe med klassemiljøet?

Torsdagen så vi filmen «bully» og diskuterte den senere. Personlig så syntes jeg filmen var bra og informativ, men den føltes litt gammeldags, ikke oppdatert på hvordan situasjonen er nå. I tillegg følte jeg det ble feil at vi så på mobbing i Amerika da det er ulikt fra hvordan vi har det i Norge – burde heller valgt en norsk film.

Definisjoner på mobbing:

Mobbing = negative handlinger, gjentagende over tid og utøvd i et ujevnt maktforhold.

Mobbing = handlinger fra andre som hindrer opplevelsen av å høre til, å være en betydningsfull deltager i fellesskapet og ha muligheten til medvirkning

Individnivå – ser på barnet. Hva er galt med barnet og som får han til å jobbe (tradisjonelt syn)

Systemnivå –  ser på verden og omgivelsene rundt. Hva har skjedd med barnet slik at det mobber

Mål fra emneplanen

  • har forskningsbasert kunnskap om hvordan trakassering, mobbing og diskriminering kan forebygges og følges opp med tiltak
  • har avansert kunnskap om fellesskapets betydning for elevenes læreprosesser.
  • kan fatte beslutninger og iverksette tiltak som fremmer det psykososiale skolemiljøet og motvirker mobbing, trakassering og diskriminering
  • kan legge til rette for samhandling og inkludering i klasser og grupper
  • kan analysere hvordan samhandling mellom elever påvirker det psykososiale skolemiljøet

Hvordan synes jeg uken har vært?

Jeg synes uken og temaet har vært spennende. Mandagen og tirsdagen oppsummerte egentlig bare hverandre og boken «mobbing i barnehagen og skolen«.

Onsdagen var spennende og intens. Var morsomt å jobbe i grupper og ha en alternativ forelesning.

Temaet mobbing er spennende da det er så relevant og «nytt». Nytt i den forstand at det er nye måter å mobbe på og å ta tak i situasjonene.