Logg uke 3 – sosialisering og identitetsutvikling

Hva har jeg gjort denne uken?

Denne uken har jeg vært på forelesning mandag, onsdag og torsdag.

Også denne uken har jeg kommet meg gjennom alt av pensum som var anbefalt til uken, bortsett fra «skolens patologier», som ikke er å finne i kompendiet.

På torsdag satt jeg igjen med kollokviegruppen min for å lage tankekart om temaet som har vært denne uken: sosialisering og identitetsutvikling.

Hva har jeg lært denne uken?

Denne uken føler jeg at jeg ikke har lært så mye … identitetsutvikling i spill og medie følte jeg at jeg kunne fra før: Hvordan man søker anerkjennelse gjennom sosiale medier og gaming. Måten kropps idealene til spillfigurer påvirker kroppspress blant unge. Fordeler og ulemper med den digitale verden. Og hvordan unge kommuniserer på nett. Det som var fin under Trudes forelesning var måten hun la vekt på det positive ved den digitale verden. Vi fikk dermed et annet syn enn det vi har fått fra Mattias som har et mer negativt syn på dette.

Denne uken har jeg hatt fokus på å lese om mobbing og tunge samtaler med barn. Jeg har derfor lært ulike samtaletrekk som gjelder når man skal kommunisere med barn og unge om tunge temaer. Dette gikk også Statens Barnehus nøye gjennom på sin forelesning 19. januar.

Jeg har også vært mye inne på anerkjennelse denne uken, som jeg føler er et sentralt tema gjennom hele emnet. Hvordan sosialisering og identitetsutvikling skjer sammen med søken etter anerkjennelse.

Mål fra emneplanen

  • har avansert kunnskap om hvordan barn og unge deltar i ulike sosiale, digitale og kulturelle kontekster
  • har avansert kunnskap om mangfoldet i familieformer, identitet, kjønn og oppvekstbetingelser
  • kan anvende kunnskap om barn og unges medievaner i opplæringen
  • kan legge til rette for samhandling og inkludering i klasser og grupper
  • kan analysere hvordan samhandling mellom elever påvirker det psykososiale skolemiljøet

Hvordan synes jeg uken har vært?

Jeg synes uken har vært spennende og varierende, men føler ikke jeg har lært noe nytt. Forelesningen på mandag med Trude hadde jeg allerede hatt da jeg hadde samfunnsfag, og forelesningen fra Statens Barnehus var også kjent stoff fra tidligere semestre med pedagogikk.

Jeg føler heller ikke at pensum som er listet opp til ukene passer med forelesningene vi har. Dette får meg til å lure på hvor relevant forelesningene er med tanke på pensum. Det er nyttige temaer vi har i forelesningene, men det gjenspeiler litteraturen liten. Allikevel så ser jeg en sammenheng med forelesningene og målene fra emneplanen, noe som er veldig bra – da føler jeg det vi driver med er relevant og henger sammen.

Jeg har lært mye mer av å lese pensum denne uken enn å ha deltatt på forelesningene. Denne uken har det nesten vært mer irriterende å være på forelesningene enn nyttig. Dette fordi temaene har jeg allerede lært om og gjenspeiler lite pensum. Det er også et ekstra irritasjonsmoment at man registrere fravær hver dag. Da føles det mer som en plikt å møte på forelesning fremfor at man gjør det for seg selv.

Ellers synes jeg uken har vært bra. Jeg er fornøyd med egen innsats. Synes også det har vært bra at man har hatt to dager til å lese pensum og ellers korte dager.