Konsolidering viser til metakognisjon, altså aktiviteter der elevene språkliggjør egen læring som igjen fører til en dyp læring hos elevene. Med andre ord, elevene lærer det de skal lære på et dypere nivå enn hva de ville gjort om de ikke måtte reflektert og tenkt seg om rundt læringen. Et eksempel på dette kan være at elevene skal samarbeide på skolen, ved å gjøre det utfører de en kognitiv handling hvor de må setter ord på hva de har tenkt om det du har lest.
Alle mennesker er avhengig av ulike tanke brudd for å bearbeide inntrykk man har fått gjennom dagen. Dersom disse avbrekkene ikke blir ivaretatt, vil det for eksempel kunne føre til søvnproblemer. Grunnen til dette er at dersom hjernen ikke får bearbeidet inntrykk gjennom dagen er det mye som må bearbeides om kvelden. Mennesket vil da opparbeide seg stress, og dermed økt kortisolnivå i hjernen.
“Switching” altså behovet for impulser hele tiden, også mens vi driver andre ting er noe mennesket har blitt avhengig av og bygd seg opp en vane til å gjøre. I dag kjeder man seg selv når man ser på film, og må scrolle på TikTok samtidig. Dette gjør at hjernen ikke får avbrekk til å bearbeide inntrykk gjennom dagen, fordi man hele tiden fyller den med nye inntrykk. Man kan se både blant studenter og elever at det er en stigende statistikk for søvnproblemer, mens søvn er helt essensielt for læring. Mens vi sover bearbeider hjernen informasjon og synapser er aktive mens vi sover.
Hva vet vi om læring? For at vi skal kunne lære finnes enkelte komponenter som må være på plass. Med disse kommer også motsetninger, som er med på å hindre læring;
komponenter som må være på plass | motsetninger av komponenten |
Oppmerksomhet – konsentrasjon | distraksjon |
Aktivt engasjement, nysgjerrighet og mening – aktivt påkoblet | passivt fraværende |
lære av feil | aldri tørre å gjøre og dermed lære av feil |
Konsolidering | hyperoppmerksomhet |
Med andre ord, for elevene er det viktig å poengtere hvorfor det er man lærer både er relevant og interessant for å gi innholdet av undervisningen mening for elevene og dermed også styrke deres motivasjon i daget. Læring handler først og fremst om hva elevene gjør, ikke hvem de er som personer, noe som er ekstra viktig å poengtere også ovenfor elevene. Er man i fagsamtale med en elev, er det viktig å begrunne karakteren faglig, og poengtere ovenfor eleven hva som må gjøres annerledes i faget neste gang ovenfor at de fikk en dårligere karakter fordi de bråker i timene for eksempel. I en slik samtale er det også viktig at man som lærer gir tilbakemelding som baserer seg på hva elevene faktisk får til, og heller komme med en liten ting til hva de kunne gjort annerledes som både du og de selv vet at de kan få til.