Dette har vært en uke preget av ekstremt gode forelesninger om det vanskelige temaet mobbing. Vi har hatt ulike innfallsvinkler som avklaring av hva mobbing er, casearbeid, andre instutisjoner sitt arbeid og ikke minst hva og hvordan vi kan gjøre en forskjell som lærere. Vi har sett og hørt om mye trist og vanskelig, samtidig som vi har fått inspirasjon og motivasjon til å gjøre en god jobb i læreryrket for å sette en stopper for disse vonde opplevelsene mange barn er utsatt for.
Når denne uken begynte var mine tanker rundt mobbing at den som mobber handler ut fra sin egen usikkerhet og uttrygghet, og at den/de som oppfører seg slik trenger hjelp og oppfølging i like stor grad som den/de som blir mobbet. Altså trengs det en-til-en samtaler, foreldresamarbeid, relasjonsarbeid, fokus på klassemiljø og klasseledelse, for forhindre at det fortsetter. Dette synet har ikke nødvendigvis endret seg, men jeg har fått mer «kjøtt på beinet» når det kommer til arbeid med mobbesaker. Blant annet foreldremøter, involvering av elevene som ikke er direkte i situasjonen, aktivitetsplaner og inspeksjoner. Avklaringen av hva mobbing er og kan være har også gjort meg mer obs på de tingene som ligger mer i det skjulte. Ekskludering er et eksempel på dette. Hvordan det å ikke bli sett, anerkjent og invitert av de andre i klassen kan påvirke en elev og hvordan dette også er en form for mobbing. Noe annet jeg sitter igjen med og tenker over er hvordan det er eleven selv som avgjør hva ord og handlinger betyr. Med det så mener jeg at elever kan oppleve seg mobbet eller ekskludert selv om det ikke er forståelig eller synlig for meg/en lærer/en annen elev som observerte. Elever kan ha bagasje, erfaringer, usikkerheter som gjør at noen handlinger, blikk eller uttrykk utløser vonde følelser. Dette er noe vi som lærere må være obs på og ikke minst anerkjenne. Emosjonell anerkjennelse må komme før veiledning.
Alt i alt vil jeg påstå at dette har vært den mest givende uken så langt i semesteret. Dette er både fordi temaet er viktig og interessant, men også fordi forelesningene og foreleserne har vært gode og engasjerende, som igjen fører til økt engasjement og deltakelse fra oss.