Oppgave 2 – Min Undervisningspraksis
- Beskriv en typisk undervisningssituasjon i din praksis (egen eller kollega)
–Hvem er eleven?
–Hva skal læres?
–Hvordan legges det til rette?
–Hva er begrunnelsen for denne måten å legge til rette på?
Jeg jobber som veileder på et jobbsøkerkurs, i en i en minoritetsspråklig gruppe. Majoriteten er ikke-vestlige deltakere. Hovedsakelig er de fra Somalia, Pakistan, Irak og Tyrkia. Dette er personer som er søkt inn fra Nav da de av ulike årsaker har stått utenfor arbeidslivet en stund. For å beskrive en typisk undervisningssituasjon på min jobb, er det naturlig å starte med å beskrive elevene. Det er stort sett voksne elever, det vil si at de er mellom 25-60 år. Det er ca. 20 deltakere på kurset. Mange av disse har svært lav utdanningsbakgrunn.
Kurset jeg underviser på heter «Jobb og muligheter». Her skal deltakerne lære alt fra å skrive CV og søknader til å forstå mer av det norske arbeidslivet. De har også obligatorisk norskundervisning på dette kurset. Her er jeg med i undervisningen ved behov. De skal her lære arbeidsnorsk, samt trene frem til norskprøven. Målet med hele kurset er at de skal ut i arbeidstrening med sikte på jobb eller helst komme seg rett ut i ordinær jobb.
Vi begynner alle kurs med tre uker teori . Vi starter alle temaer her med felles undervisning. Siden en stor utfordring for vår gruppe er varierende grad av svake norskferdigheter, legger vi stor vekt på gjentagelse og å hele tiden sjekke at alle har forstått det som blir sagt. Viktige ord og uttrykk blir skrevet på tavle og forklart. Alle deltakerne sitter med hver sin PC. En stor del av måten vi legger til rette på, er individuell veiledning. Av den grunn har vi også relativt får deltakeren per veileder.
Et eksempel på undervisning i løpet av teoridelen er temaet «Hvordan skrive en god CV». De skal altså lære seg å skrive CV som et ledd i jobbsøkingsprosessen.
Deltakerne er organisert i grupper på fire. Vi har satt bordene og stolene sammen slik at de hele tiden sitter på en gruppe. Dette er fordi de skal kunne hjelpe og støtte hverandre, og gjøre det lettere når vi har samarbeidsøvelser. Vi legger vekt på variert undervisning og at deltakerne skal ha et eieforhold til egen prosess. Dette er for å ansvarliggjøre voksne deltakere og unngå en vanlig «skolesituasjon» der en lærer står og underviser og de blir elever som bare reproduserer og skal vise hva de har lært. Vi forsøker altså å skape en læringssituasjon der kursdeltakerne blir sett på som likeverdige i elev- lærersituasjonen, noe som også anses som bra av teoretikere innen voksenpedagogikk.
Jeg starter med å fortelle hva en CV er for noe, og hvorfor det er viktig med en god CV. Jeg spør de som har en CV allerede om å ta den frem. De har i forkant fått forespørsel om å ta med. De har fått en ukeplan slik at de hele tiden vet hvilke tema vi har. Det legges vekt på god struktur som gir forutsigbarhet i undervisningssituasjonen. Dette er særlig viktig fordi mange har dårlige norskferdigheter og trenger tydelige beskjeder og kan også kan forberede seg på hva som kommer utover i uken.
Jeg viser så en eksempel-CV for de i plenum og vi går gjennom den sammen. Jeg legger vekt på å spørre de en del underveis mens jeg går gjennom. Etter gjennomgåelsen blir de bedt om å lage sin egen CV. Jeg går så rundt til hver enkelt for å se hvor de er i prosessen. Har de allerede en CV, ser jeg på den og kommer med forslag til endringer og henviser til eksempelet jeg akkurat har vist. De har alle sammen fått tilsendt eksempel-CV’ en og bruker den som mal. Deretter setter de i gang med å skrive egen CV. Her er det en fordel at de sitter i grupper. De hjelper hverandre mens jeg går rundt til hver enkelt og hjelper. Når jeg har gått en runde rundt til hver enkelt, tar jeg opp noe i fellesundervisning. Det er ofte mange som har de samme utfordringene, og jeg bruker konkrete eksempler slik at det er lettere å forstå. Jeg viser også eksempel-CV’ en på nytt. De får så en liten oppgave i par, de skal diskutere i 5 min. hvorfor det er viktig med god CV. Dette for å gjenta hensikten med det vi gjør.
Etter dette fortsetter de enkeltvis å skrive sin egen CV på PC. Noen har nesten ikke brukt PC før og trenger mye hjelp og støtte, andre har CV fra før av og gjør den enda bedre etter tips fra meg og eksempelet jeg har delt ut. På et slikt kurs er vi nødt for å ha individuell tilrettelegging. Det skaper også bedre motivasjon for hver enkelt. Jeg tar utgangspunkt i hvor hver enkelt deltaker er, slik at økten blir mest mulig hensiktsmessig og alle ser en nytte av det vi holder på med. Hvis undervisningen ikke er lagt til rette for hver enkelt, vil mange kjede seg og ikke se målet med de vi gjør. De vil kanskje føle at de ikke blir tatt på alvor hvis de har mye kunnskap om temaet fra før av, noe som er særlig lite tilfredsstillende for voksne. Samtidig er det like viktig med individuell tilrettelegging for de som har lave ferdigheter slik at de ikke «mister ansikt» ved at de ikke klarer å følge med i undervisningen og dermed føler seg dumme. Det er viktig med tilrettelegging i all undervisning, men særlig for voksne da de ofte har ganske ulike forutsetninger og er i en sårbar situasjon. Mange av deltakerne på kurset har som tidligere nevnt lite skolebakgrunn og kan derfor i utgangspunktet ha lav selvtillit i en undervisningssetting.