Arbeidsplassen som læringsarena- refleksjonsnotat

Refleksjonslogg-arbeidsplassen som læringsarena.

«Hvilke faktorer må du ta hensyn til hvis du skal utvikle og tilrettelegge et kurs i grunnleggende digitale ferdigheter i tilknytning til deltakernes arbeidsplass? Begrensninger og muligheter»

 

Det er mange faktorer som må tas hensyn til når man skal holde et kurs i digitale ferdigheter på en arbeidsplass.  Det første jeg vil tenke på, er rett og slett om de har utstyret de trenger for kurset, og hvordan lokalene er. Et kurs i digitale ferdigheter forutsetter helst at alle har tilgang på en PC, og at det et sted vi kan sitte uten å bli forstyrret.  Siden dette er et grunnleggende kurs, ligger det i konseptet at man må gå sakte frem og ha mulighet til å gi mye veiledning til hver enkelt. Derfor er det viktig at vi har plass og tid til rådighet. Hvis det er for få PC’ er for eksempel, må kurset legges opp slik at kursholder viser mer på storskjerm og forklarer. Og at de etterhvert jobber i par eller gruppe.

Det neste jeg vil tenke på er hva slags ressurser og forutsetninger denne gruppen har. Kanskje har de god kunnskap om enkelte ting, som å bruke skype for å kommunisere med familie i hjemlandet (jeg underviser mest minoritetsspråklige) og bruk av mail. Men så mangler de kanskje grunnleggende forståelse av å skrive et dokument, lage mappe, lagre osv. Derfor blir kartlegging av deres kompetanse essensiell når jeg skal lage opplegg for kurset.  Jeg vil bruke det de er sterke på som en innfallsvinkel til kurset, fordi det viktig å bygge opp under deltakernes selvtillit da dette er voksne personer på en arbeidsplass, og de er antakelig veldig usikre på et felt de kan lite om. Kanskje skammer de seg også litt og er redde for å bli «avslørt» i at de kan lite data.

Jeg vil også tenke nøye gjennom hva slags behov denne gruppen har. Hva trenger de å lære som gjør at de kan fungere bedre i jobben? Kanskje har også arbeidsgiver kommet med en «bestilling» av hva han ønsker at deltakerne skal lære seg. Hvis ikke, må jeg uansett finne ut av det. Med vissheten av at voksne som gruppe gjerne ønsker å se en klar nytteverdi av det de skal lære, er kartlegging av deres behov veldig viktig. For det kan ha noe å si for deres motivasjon til å lære grunnleggende digitale ferdigheter. Hvis jeg ikke vet hvor motiverte for å lære dette, kan jeg lett bomme. Jeg kan da risikere at de «melder seg» ut og ikke får noe utbytte av kurset. Jeg må selvfølgelig også finne ut av om de er interesserte i å lære om grunnleggende digitale ferdigheter.  Rett og slett: Hvem er den gruppen jeg skal lage kurset for?

Jeg må også vurdere hvordan mine ferdigheter og forutsetninger er. Er jeg trygg på det jeg skal lære bort? Hvor god er jeg på de ulike feltene, og i hvor stor grad kan jeg spille på deltakernes kunnskaper? Siden dette er et grunnleggende kurs, er det viktig at jeg er trygg på det jeg skal lære bort, da det antageligvis vil innebære mye forklaring og fokus på detaljer.

Til sist må jeg vurdere om kurset skal evalueres eller ikke. Jeg må tenke over hvilken hensikt det har for disse deltakerne på arbeidsplassen- vil det bare bli en stressfaktor eller kan de bidra til at de tar kurset seriøst, investerer mer og lærer mer?