Tro på egen mestringsevne.
Bandura –> forventninger om mestring påvirker motivasjonen vår og har betydning for de valgene vi tar, for den innsatsen vi yter, og for den utholdenheten vi har. (Albert Bandura, 1994)
Tvil = redusere innsatsen og fortere gi opp
Tro = større mot til å gå løs på oppgavene og større utholdenhet ved motstand.

Det er nær sammenheng mellom elevenes engasjement og deres læringsutbytte.
Lavt engasjement = opplevelse av å miste grepet, følelse av å ikke passe inn (Jordet, 2020). Elever som ikke mestrer skolens oppgaver, får svakere motivasjon, engasjementet avtar og læringsutbytte blir dårligere.
- problemer med å tilegne seg de kunnskaper, ferdigheter og holdninger de trenger for å kunne henge med i det videre skoleløpet (Jordet, 2020).
- kan gå utover deres opplevelse av hvilken verdi de har som menneske, hvem de er, hva de kan, og dermed hvilke forventninger de kan ha til seg selv og til sin egen framtid (Jordet, 2020).
Læreren har ikke forstått hvorfor Ole ønsker å jobbe alene og har vist liten interesse rundt grunnen. Det viser seg at Ole har dårlige erfaringer med gruppearbeid og ønsker derfor å ekskludere seg selv fra de situasjonene. De andre elevene i klassen liker ikke jobbe med Ole av den grunn og synes det er vanskelig å inkludere han.
Lærer må rette fokus mot at Ole får positive erfaringer rundt det å jobbe i grupper. Han må kjenne på mestring!

Litteratur
Bandura, A. (1994). Self-efficacy. I V. S. Ramachaudran (Red.), Encyclopedia of human behavior (Vol. 4, s. 71-81). New York: Academic Press. (Reprinted in H. Friedman [Ed.], Encyclopedia of mental health. San Diego: Academic Press, 1998)
Jordet, A. N. (2020). Empirisk og teoretisk bakgrunn. I Jordet, Anerkjennelse i skolen: en forutsetning for læring (1. utgave, s. 15–37). Cappelen Damm akademisk.