Til deg som er lærer – du er viktig!

Carolina Øverlien

Lærerens betydning for ungdommer som lever med vold, seksuelle overgrep og omsorgssvikt
Den hverdagslige samtalen, å lytte snarere enn å snakke, de omtenksomme ordene og bekreftelsen på å bli sett og forstått kan være minst like betydningsfullt som den terapeutiske samtalen. Tillit er nødvendig for å kunne dele viktige hendelser med andre. En tillitsfull relasjon til en lærer blir bygd steg for seg når ungdommen opplever at han eller hun får støtte og hjelp til å mestre skolearbeid. Kan oppnås hvis man gir litt av seg selv i samtalen. Læreren kan se, bekrefte og samtale med ungdom, men når ungdoms hjemmesituasjon setter stopp for læring og utvikling, kreves handling. Handling krever handlingskompetanse, som vil si at læreren må forstå ungdommenes behov og henvise den enkelte til den personen eller instansen som har den rette kompetansen til å hjelpe.

Ti grunnleggende regler for samtaler med ungdommer om sensitive temaer

  1. Ikke unngå samtalen. Følelsen av å bli avvist kan innebære at den unge velger aldri å fortelle om noe til noen igjen.
  2. Hvis den unge betror seg til deg, har han eller hun valgt deg ut med omhu.
  3. Om tid og sted ikke passer, bør du be om at dere treffes til en annen tid på et annet sted.
  4. Forklar hvilke forpliktelser du har som lærer og diskuter med ungdommen hvordan dere skal gå fram videre.
  5. Samtalen bær planlegges og gjennomføres slik at asymmetrien i makt kan reduseres. Hvor dere sitter når dere samtaler, kroppsholdning og hvilke ord du bruker.
  6. Lytt mer enn du snakker og vis med dine kommentarer og spørsmål at du tar ungdommen på alvor.
  7. Forsøk å få til en dialog. Du prater MED ungdommen.
  8. Den unge bestemmer selv hva og hvor mye han eller hun ønsker å fortelle. Ikke press eller definer hva han eller hun har opplevd.
  9. Still direkte spørsmål, men unngå ledende spørsmål.
  10. La døra stå åpen for nye samtaler.

Lærerens muligheter og forpliktelser
Plikter som er spesielt viktige for unge som lever med vold, seksuelle overgrep og omsorgssvikt:

  • Oppmerksomhetsplikt: innebærer at lærere skal være observant og på vakt overfor forhold som kan føre til tiltak fra barnevernstjenesten.
  • Opplysningsplikt: til barnevernstjenesten når man har grunn til å tro at et barn blir mishandlet i hjemmet eller utsatt for alvorlig omsorgssvikt, eller når barn har vist vedvarende alvorlige atferdsvansker.
  • Avvergeplikten: plikt til å forsøke å forhindre bestemte typer alvorlige forbrytelser. Gjøres ved å anmelde forholdet til politiet eller barnevernet. Inntrer når det fremstår som sikkert eller mest sannsynlig at handlingen vil bli eller er begått.
  • Meldeplikt: selvstendig og personlig. Innebærer plikten til å melde fra om at man har mistanke om at en ungdom blir utsatt for vold, seksuelle overgrep eller omsorgssvikt.

TPO og spesialundervisning
TPO er en rettighet for alle elever som framgår i opplæringsloven og læreplanverket. Kjennetegn: variasjon i bruk av lærestoff, arbeidsmåter og læremidler, variasjon i organisering av og intensitet i opplæringen.
Spesialundervisning er en rett for de barna og ungdommene som ikke når kompetansemålene gjennom ordinær undervisning. Skolen skal lage en IOP som inneholder konkrete mål for opplæringen og beskrive metoder skolen skal bruke for å nå disse målene.

Samarbeidspartnere
– Barneombudet

Sprer kunnskap om barn og unge og ivaretar deres interesser og rettigheter. Etterlever barnekonvensjonen. Kan gi hjelp med hvordan arbeide med spørsmål som omhandler at barn og unge blir utsatt for vold og overgrep.
– Barnevernstjenesten
Tar vare på barn og unge som er utsatt for vold, seksuelle overgrep og omsorgssvikt, og gir hjelp og støtte til å gripe inn ved behov selv når dette strider mot foreldrenes vilje. Skal sikre at barn og unge får rett hjelp til rett tid. Mistanker kan sendes inn anonymt og de tar en vurdering om meldeplikten. Foreldre har rett til å få info om hvem som har meldt og hva bekymringen handler om. Lærer kan drøfte mistanker og sende inn bekymringsmelding.
– Krisesentrene
Som lærer kan man ha barn som bor på et krisesenter. Skolen må ha et tett samarbeid.
PPT
Lovpålagt tilbud som skal finnes i alle kommuner. Utarbeider utredninger, arbeider forebyggende og kan gi råd og veiledning. Elever med faglige vansker og sosiale problemer. Kan henvise videre.
– Politiet
Akutt behov for hjelp skal politiet kontaktes (Vold i nære relasjoner og seksuelle overgrepskoordinatorer og/eller seksuelle overgrepsteam). Kan gi råd og veiledning.
– RVTS
Rolle å være en ressurs for profesjonelle som møter barn, unge og. voksne som er berørt av vold, seksuelle overgrep, traumatisk stress, migrasjon og selvmordsproblematikk.
– Statens Barnehus
Tilbud til ban og unge som kan ha vært utsatt for vold eller seksuelle overgrep, eller som har opplevd vold mellom foreldre og der det foreligger en politianmeldelse. Barna får et helhetlig tilbud, blir tatt dommeravhør, utført medisinske undersøkelser, samtaler og terapeutisk behandling.
– Skolehjelsetjenesten
Lovpålagt tilbud som skal finnes i alle kommuner. Fokus på barns fysiske utvikling og helse, vaksinasjoner, råd om kosthold og prevensjon.
– Tverrfaglige konsultasjonsteam
Bistår når lærere har mistanke om at en ungdom blir utsatt for vold, seksuelle overgrep og/eller omsorgssvikt. Kan henvise videre.

Litteratur

Øverlien, C. (2015). Til deg som er lærer – du er viktig! I Øverlien, Ungdom, vold og overgrep: skolen som forebygger og hjelper (s. 139–154). Johnsen, & Solli, M. (Red.). Universitetsforlaget AS.