Uke 3 Logg (Sosialisering og identitetsutvikling)

Mandag 16/1-23
Tema: gaming, internett, identitet, samhold

Tirsdag 17/1-23
Observasjon på barneskole – innhenting av smådata.

Onsdag 18/1-23
Tema: Mangfold, kjønn og identitet, samtalemetoder

Torsdag 19/1-23
Tema: Å snakke med barn og unge, info om Statens Barnehus

Fredag 20/1-23
Skriv logg

Faglige tanker og refleksjoner:

Fint å se forskning på den positive siden av bruken av internett og gaming. Hvordan det kan samle barn og unge, hvordan vi kan bruke det som noe bra, hvordan vi kan veilede gjennom bruken av digitale verktøy. Tanken om at tiden barn og ungdom bruker på digitale enheter ikke er problemet, men hva de gjør synes jeg er interessant. Digitale enheter er kommet for å bli, og vi må lære oss og barn og unge til å bruke det på positive måter, vi må lære oss hvilke muligheter og utfordringer det kan gi og hvordan det kan skape samhold og inkludering på andre måter. Som lærere må vi formidle kunnskap om digitale verktøy, hvordan sosiale medier kan påvirke oss, hva vi kan bruke det til, hvordan vi kan inkludere.

Gjennom caser har vi benyttet oss av ulike samtalemetoder. Det var nyttig å praktisere ulike metoder som vi selv kan benytte i et klasserom med elever. Det er positive og negative sider ved alle samtalemetodene og de vil passe til ulike sammenhenger. De setter samtalen litt mer i system og utfordrer medlemmene. De får oss til å se situasjonene fra andre perspektiver og utfordrer oss til å tenke gjennom andre sider av en sak/situasjon.

Å snakke med barn og unge er et tema som er svært interessant og utfordrende. Som lærer vil vi komme i situasjoner hvor vi trenger å ta opp vanskelige temaer med barn, og vi kommer til å måtte spørre om ting som bekymrer oss. Jeg satt stor pris på å få innspill til hvordan en sånn samtale kan gjøres. stor del av samtalen vil handle om tillit og trygghet, altså relasjonen. Derfor bør en slik samtale ikke være ledende eller angripende. Det er viktig at eleven blir hørt og får mulighet til å si sin side av saken uten at eleven føler seg angrepet, eller ledet inn på et spor som ikke stemmer. Lærer må bruke åpne spørsmål, bruke tid, lytte, vise at man forstår ved f.eks. bruk av gjentakelser og bekreftelse. Selv fikk jeg mye ut av å teste spillet til snakkemedbarn.no og det er noe jeg kommer til å ta med meg videre. Jeg tenker at et sånt spill kan hjelpe med forberedelser til en samtale og gi eksempler på hvordan man kan stille spørsmål eller være støttende for eleven man skal ha samtale med.