Uke 4 Litteraturfestival m/spesialpedagogikk, lærevansker og adferdsproblemer


LestPensumNøkkelord
xBru, E. (2016). Psykisk helse i skolen. Universitetsforl.De stille elevene, skolevegring, spiseforstyrrelser, atferdsvansker, ADHD, rusmisbruk, autismespekter-
tikstander, samarbeid
XØverlien, C. (2015). Til deg som er lærer – du er viktig! I Øverlien, Ungdom, vold og overgrep: skolen som forebygger og hjelper (s. 139–154). Johnsen, & Solli, M. (Red.). Universitetsforlaget AS.Samarbeidspartnere, samtalen med barn og unge

Mandag 23/1-23

Vi leste boken Psykisk helse i skolen i grupper. Gå inn på på boken for sammendrag av kapitlene, eller på PADLET vi lagde i sammen.


Tirsdag 24/1-23

Hva er lærerens hovedoppgave?
Læreren og skolen har ansvar for elevens faglige og sosiale utvikling, som skal føre fram til en kompetanse etter fullført videregående skole.

  • Handlingskompetanse: innebærer en god faglig kompetanse, relasjonskompetanse og kompetanse om en autoritativ klasseledelse, legge til rette for læringsmiljø, hvordan snakker vi med barn.
  • Faglig kompetanse: oppdatert, LK20, hva skal elevene kunne, hvordan lære elevene, TPO, kartlegging
  • Sosial kompetanse: hvordan man oppfører seg i samhandling med andre, grupper, roller, kollegium, vennskap, omsorg, evne til å se andre/sette seg inn i andres situasjon

Tilpasset opplæring: tilpasset hver enkelt eleven
Differensiset undervisning: gjøre forskjell på elevene, fordi elevene er forskjellige
Ordinær undervisning: daglig undervisning til alle elevene
Spesialundervisning: dersom lærer ikke kan tilby mer i en klasse, kan spesialundervisning hjelpe til

Når skal læreren samarbeide med andre og hvem er aktuelle?
Når læreren kommer til «kort».
Interne: eleven, foresatte, kolleger og ledelsen
Eksterne: barnevernstjenesten, PPT, helsesykepleier, politi, vernepleier, BUP

Kartlegging
Hensikt:

  • Å finne ut hva man kan gjøre for å legge til rette for læring slik at eleven får tilfredsstillende utbytte av undervisningen
  • Å finne ut hvordan man skal legge til rette for læring slik at eleven utvikler seg både faglig og sosialt.
  • Vi ønsker informasjon for å henvise eleven til PPT, lege, BUP e.l., og da har vi behov for funksjonsbeskrivelse.

Torsdag 26/1-23

Voksne for barn
Visjon: trygge voksne, trygge barn. Jobber for barns psykiske helse og oppvekstsvilkår.
Ungt nettverk
For ungdom mellom 16-25 år, som har kjent på «humper i veien» innimellom. Kanskje opplevd å kjenne på ensomhet. Blir kjent med andre og jobber med meningsfulle temaer. Ha det gøy med ungdom.

Fra ungdommens hode (tips og innspill)

  • Spør elevene om interesser og vis at du bryr deg om eleven og dens interesser. Gjør litt research og finn noen fakta som kan la samtalen gå, så eleven føler på at du generelt er interessert.
  • Lærer-elev-relasjonen er også et vennskap.
  • Vi lærer i hel-klasse, mindre grupper og individuelt. Unngå mindre grupper, vanskelig å komme unna med ting (eks. feil svar). I hel klasse er man mer anonym. Individuelt er bra, men vanskelig å gjennomføre.
  • Barn og ungdom vil ikke går til voksne de ikke har noen relasjon til (eks. sosiallærer).
  • Ikke kopier ungdommens språk
  • Viktigheten av leksehjelp. Barn og unge trenger fritid til å gjør det de vil.
  • Klassens roller, kan brukes til noe positivt. Sammensetningen kan balansere ut hverandre, bygge hverandre opp.

Egenskaper til drømmelærer: viser interesse for hver elev, grav i interessene, vær en god person (jobb mot å være en «perfekte» personen i dine øyne), hold deg oppdatert på forskning, du er aldri ferdig utlært, forståelsesfull, omsorgsfull, ingen press på elevene, døren til kontoret er alltid åpen, ikke kjeft heller ta eleven til siden og forklar problemet og hva eleven kan gjøre, tilpasse elevenes behov, refleksjon over seg selv, del gode råd og erfaringer, se eleven og spør om ting som kan være vanskelig, gi forståelse for ulike situasjoner og snakk om de, åpenhet, vis at du er til å stole på, elevmedvirkning, snill, kreativ, god på å løse situasjoner.

Råd som voksne kan ha i hode i møte med barn og ungdom: du er en rollemodell, vis omsorg ved å lære fra deg hverdagskompetanse, barn og unge kan bestemme til til tross for alder, snakk med meg, vær et medmenneske ikke bare rollen din, del erfaringene dine også de du ikke ville gjort om igjen, det er mye som har forandret seg siden du var ung, våg å være den voksne som man kan ha tillit til, vis at du er tolerant og forståelsesfull gjennom dine handlinger, vær tålmodig med de unge, kritikk er lite motiverende, vis følelser for det gjør det lettere for elevene å akseptere sine følelser.