Refleksjonslogg om læring på arbeidsplassen.
Hvilke faktorer må du ta hensyn til hvis du skal utvikle og tilrettelegge et kurs i gr.leggende digitale ferdigheter i tilknytning til deltakernes arbeidsplass? Tenk begrensninger og muligheter.
I forhold til dette spørsmålet så er det jo flere hensyn man må ta. Den voksne deltakeren må vite hva målet med opplæringen er. I et voksenpedagogisk perspektiv sies det at den voksne deltakeren; lærer best der teori og praksis kan knyttes sammen, at voksne er opptatt av å se sammenhengen, og at deltakeren får være aktiv i sin egen læreprosess. Aktivitetspedagogikk er en godt egnet måte å drive opplæring av voksne.
Det er viktig å ta i bruk den didaktiske relasjonsmodellen og tanken er: ”Hva, Hvordan og Hvorfor”. Hva skal deltaker lære, hvordan skal han lære det og hvorfor skal han lære det? Deretter finnes det frem til oppgaver som er egnet i forhold til hva som skal læres, og bli enig med deltaker om hvilke målsettinger det er hensiktsmessig å ha for opplæringen i en ”gitt” periode.
Man kan med fordel utvikle et opplegg der deltakeren opplever raskt at han kan ta i bruk det han lærer i arbeidshverdagen sin. Jeg vil inngå samarbeid med bedriften i forhold til kartlegging av hva slags behov for opplæring trenger arbeidsgiver at deltakeren skal lære, samt oppmuntre og motivere deltakeren. Det er viktig at deltaker skjønner hvorfor det er viktig at denne opplæringen er nødvendig, og at han/hun blir bevisst sin rolle og hva arbeidslivets minste krav i forhold til digitale ferdigheter er.
Det er viktig at opplæringen er akseptert, forankret og implementert i bedriftens ledelse og blant kollegaer. Der bedriften legger til rette for at deltakeren skal få opplæring, og anerkjenner at dette er positivt. God kartlegging i forkant, både av den enkelte elevs behov og arbeidsgivers behov.
Mange voksne har bekymringer i form av bruk av digitale verktøy. De er mer redd for å trykke feil, slette noe etc. Barn er mer uredde enn voksne i bruk av IKT, det er dermed viktig at jeg som lærer bruker tid på å ”trygge” den voksne deltakeren i det å bruke digitale verktøy.
Det er også viktig å tenke over at teknologien kan stå i veien for et godt læringsutbytte. Det hender innimellom at det tekniske ”svikter” når man skal bruke det og at deltakeren selv kan sette mange begrensninger for seg selv slik at de ikke mestrer. Andre begrensninger kan være tid. Det er ikke alltid at man har tid i en travel arbeidshverdag til å gjennomføre planlagt opplæring.
Konklusjonen er at man må lage trygge rammer, oppmuntre til motivasjon og interesse, ha tydelige læringsmål og kjente vurderingskriterier ( underveisvurdering, sluttvurdering, vurdere seg selv). Godt forberedt lærer som er trygg og flink til å se andre muligheter og som er fleksibel. Samarbeid med arbeidsplassen.