Refleksjonsnotat voksnes læring

 

Hva tenker du er forskjellen mellom barn og voksnes læring? Er det forskjell på måten barn/voksne lærer på? Hvorfor/ hvorfor ikke?

 

Jeg tenker at det er flere forskjeller mellom barn og voksnes læring. Barn er deltakende i skolegang fordi det er lovpålagt å følge grunnskoleopplæring. De vet at de ikke har noen valg, og stiller som regel ikke spørsmålstegn ved hva det undervises i og hvordan det undervises.

 

Voksnes livssituasjon er annerledes enn den er hos barn og ungdom. Den voksne deltakeren motiveres ofte av læring som har sammenheng med sin egen livssituasjon og livserfaring og har stor utbytte av opplæring der han kan være deltakende/aktiv og være med å påvirke sin egen læreprosess og der han ser nytteverdien av det som skal læres.

 

Voksne har et ”levd liv” i bagasjen og har kanskje fra tidligere dårlig erfaring med opplæring/skolegang som kan gjøre at det hemmer læring. Tidligere dårlige erfaringer påvirker ønske og motivasjon for å sette seg i en ny situasjon med opplæring som de er usikker på om de vil klare å mestre.

 

Det sies at voksne er mer selvstyrte enn barn, og at erfaringer er en aktiv kilde til læring samt at voksnes læringsberedskap er orientert mot sosiale roller og at de er ofte mer motivert av indre enn av ytre faktorer.

 

Der jeg mener vi kan likestille barn og voksnes læring er at mestringsopplevelser er like viktig uansett om du er barn eller voksen. Det må oppleves at man mestrer oppgavene/det man skal lære, og dette motiverer til mer utvikling/læring.

 

Videre er det viktig å tenke på at voksne i likhet med barn er avhengige av trygghet og tillit til de menneskene som skal lære dem noe. Voksne er i likhet med barn redde for å tape ansikt og er redde for å dumme seg ut. Da er det viktig å jobbe med å bygge opp tillit og trygghet i læringsmiljøet.

 

Jeg håper at vi gjennom dette studiet kan bli oppmerksom på hvordan man kan ivareta den voksne eleven i forhold til voksenpedagogiske prinsipper og opplæring i grunnleggende digitale ferdigheter,